【希望在於人民 改變始於抗爭】



上個禮拜24號中共外交部發表咗「美國干預香港事務、支持反中亂港勢力事實清單」^,好詳盡咁幫香港人了解到其實美國唔係一直All talk no action。


七年前,中共通過八三一決定,嘗試將魔爪伸向香港,香港人出嚟反抗,雨傘革命隨即爆發。呢幾年香港革命進程不斷發展同升級,香港民族變得團結,我哋嘅戰場亦由本地擴展至國際。我哋並唔需要靠曾國衞所講嘅外部勢力代理人,因為喺海外嘅手足就係我哋嘅「外國勢力」。


中共強推國安法,某程度亦令我哋反思同改變我哋嘅抗爭模式,唔再局限喺街頭上。雖然我哋依家被逼離開自己嘅家,但反而將我哋嘅革命推向另一個層次,唔再停留喺遊行示威或者火魔呢啲相對唔平等嘅武力層面。所以無論身處何地、勇武定和理非,所有香港人都必須喺自己新嘅崗位繼續奮鬥,一齊為煲底相見之日做好準備。


^資料來源:https://thestandnews.page.link/qWT2mvqTZqsYTS769


31 次查看0 則留言

最新文章

查看全部