【懲教根本就係狗】



今日懲教署話接獲消息指院所內有人建立勢力,參與集體對抗行動,當中包括前區議員袁嘉蔚^。


監房本身就係一個囚禁咗大量黑社會嘅地方。喺社運發生之前,好人好者又點會坐監?喺監房入面,黑社會呢三個字係禁語嚟,所以佢哋會以「公司」代稱。每一個「期數」(即係工作地方,例如廚房、洗衣房),每間「公司」都會有「B仔」(即係公司負責人),而「期數老細」(即懲教職員)有唔少都有黑社會背景,當中大部分都係藍絲,只有極少量係黃。


懲教職員為咗方便管理,利用權力、利益同「B仔」進行交易,暗地裡默許黑社會存在同幫手「管理」在囚人士。黑社會勢力無處不在,「公司」每月都會輪流收倉煙、洗衫煙等,而懲教就隻眼開隻眼閉,公然允許呢啲事發生。明明洗衫食飯都係在囚人士嘅基本權利,但只要你唔交煙,「公司」就會唔落柔順劑,食飯就唔落油鹽糖比你。


除此之外,你又知唔知原來連工作分配都係比黑社會包攬晒?你想做廚房同洗衫呢啲收煙荀位?得,擺低最少60萬港紙就可以喺「公司」度買個位,之後佢哋就會同懲教傾調「期數」。你無「公司」照咩?「B仔」就會分配所有下欄嘢,包括洗廁所,拖地,派水比你做。「公司」喺監房發展到成個網絡咁,連洗衫食飯都比佢哋控制曬,咁大勢力懲教又唔管?唔管不特止,監房伙食難食人人都知,懲教職員仲會提供三文治,奶茶同餐蛋麵等,甚至係麥當勞魚柳包比「B仔」喺無CCTV嘅職員房尊享,比特權佢哋享用到出面嘅「美食」。


現實同電影一樣,黑社會喺監房有一定勢力同權力,而呢啲懲教全部都知,只不過佢哋選擇放任、包庇黑社會,因為黑社會對懲教有一定用處。大家唔好唔記得懲教都係狗,而警黑合作係平常不過嘅事嚟,監房又點會例外啊。所以當懲教想打壓社運人士,黑社會就大派用場,懲教就會利用權力外判呢啲揦鮓嘢比「公司」去做。所以今次懲教話打擊院所內任何非法活動喎,佢哋咪就係犯法行為嘅始作俑者囉。


^資料來源:

https://www.info.gov.hk/gia/general/202109/02/P2021090200711.htm

2 次查看0 則留言

最新文章

查看全部