【野豬都係香港一份子】



近日因有野豬襲擊黑警一事,漁護署就發出「野豬捕殺令」,定期捕捉喺市區出沒嘅野豬,然後將佢哋「人道毀滅」。尋日有七隻野豬出現喺黃竹坑深灣道,漁護署同黑警就以食物作利誘,進行捕殺^。


野豬被港共污名化,但其實喺山上住嘅野豬同喺城市住嘅我哋早就建立咗互存共融嘅關係。即使野豬唔小心迷失咗喺佢哋唔熟悉嘅世界,佢哋亦都唔會亂衝亂撞,無緣無故攻擊鄭月娥所「關心」嘅市民。明明今次事件漁護署可以引導上山,或者原用過往措施「捕捉、絕育、放回」,但佢哋就選擇設下陷阱令原本喺山上嘅野豬走上馬路,誘殺。


喺所謂嘅文明社會,反而再容納唔到動物嘅生存權利。人類明明係真正嘅入侵者,破壞咗野生動物嘅棲息地,但係就反指動物係「滋擾者」。原本野豬被列入「受保護野生動物」當中,但喺襲擊黑警之後,就將佢除名。官僚對案件作大量渲染,不斷妖魔化無邪嘅野豬,仲標籤佢哋係危害社會安定,建立敵對形象,合理化虐殺行為。可能喺港共眼中,野豬襲擊黑警係有政治立場,所以要趕盡殺絕。


今次香港人對「野豬捕殺令」反應極大絕非無緣無故,係因為感同身受。港共同為真正破壞香港民主自由嘅兇手,但就因強權在手就肆意打壓動搖到佢哋政權嘅香港人。某程度同野豬事件一樣,多次透過言辭稱手足為暴徒、曱甴,甚至非人化,透過官媒等不斷誣衊抗爭者「危害國家安全」。以政治立場進行社會分類,非我類就進行打壓、清算、拘捕。只要政權唔高興就用各種手段去解決提出問題嘅人,而唔係解決製造問題嘅人,即係佢哋自己。


單純嘅野豬對住極權無還手之力,只可以自求多福唔好被港共發現。但香港人絕非面對暴政坐以待斃之輩,我哋必須團結反抗不公,解決真正破壞香港安定嘅始作俑者。


香港野豬關注組 :www.facebook.com/wildboarconcerngroup/


資料來源^:https://thestandnews.page.link/QmfMSpgfK7beiHiK9



11 次查看0 則留言

最新文章

查看全部