【屈】



前學生動源召集人鍾翰林義士因早前承認「分裂國家」同其中一項「洗黑錢」罪,今日判處監禁43個月^。陳廣池指雖然無實際分裂計劃,但係目的「明顯不過」。如果唔係被捕,「大有可能繼續其犯罪意圖」。


現時判決相比其他國安法案件相對比較輕,但其實每一個義士都唔應該受到呢種懲罰。國安法根本就係暴政打壓異己嘅工具,完全無邏輯可言,港共話你有罪就有罪。陳廣池都承認鍾翰林義士無實際分裂計劃,咁又何來分裂?任何人都會有自己對政治嘅理解同立場,喺一個民主社會宣揚同表達理念係「正常不過」嘅事。但係香港已經淪為人治社會,極權胡亂猜測你每個行為嘅目的,再誣衊你「危害」到佢嘅「威信」,為你安上各種罪名,再配合「法律」將你囚禁、滅聲。


可能有人認為唔應該向暴政低頭、認罪,但每一個人喺抗爭呢條路上極其重要,缺一不可。與其浪費時間俾港共,不如選擇可以盡早完成刑期嘅手段,繼續抗爭,直至成功。 ^資料來源:https://thestandnews.page.link/NaXsQtGaHDvLAHCw6


7 次查看0 則留言

最新文章

查看全部